Nepal is een low-budget backpack bestemming. Nepal is niet geschikt voor een reis met kinderen. Toch? Niets is minder waar. Deze vooroordelen verdwijnen door alle feiten op een rij te zetten. In deze blog worden 7 misvattingen over reizen naar Nepal beschreven en weerlegd. Nieuwsgierig? Lees zeker verder.
Eindelijk. Er mag weer gereisd worden. De kinderen zijn wat ouder en jullie zijn op zoek naar een authentieke reiservaring. Jullie willen wat anders dan het mainstream Thailand. Stop. Zoek niet verder. In de komende minuten verdwijnen jullie twijfels en vooroordelen over het mooie Nepal.
1. Nepal is een backpack bestemming
Backpacken. Een vorm van, over het algemeen, low-budget reizen. De reizigers zijn zelfstandig en vaak op zichzelf aangewezen. Denk hierbij aan reizen met de bus en een trekking zonder gids of drager. Wisten jullie dat meer dan 1 miljoen van de Nepalese bevolking afhankelijk is van toerisme? Het kan ook anders. Een onvergetelijke kwaliteitservaring voor een gemiddelde prijs, waarbij de bevolking het meest uit toerisme kan halen. Hierover hieronder meer.
Het gehele gespendeerde bedrag aan een georganiseerde rondreis bij Nepal Inside Out blijft binnen Nepal. Wij werken met lokale partners die een eerlijk bedrag ontvangen voor hun diensten. Gidsen en dragers zijn correct betaald en verzekerd. Gedurende jullie reis zijn wij altijd aanwezig op de achtergrond voor het geval er toch iets mocht voorvallen. Jullie welzijn is onze prioriteit.
De guesthouses, lodges en homestays leveren kwaliteit en bieden vaak leuke activiteiten voor kinderen. Zo heeft de lodge in Chitwan eigen olifanten die kettingvrij over het terrein rondwandelen. In het guesthouse in Begnas leer je van dichtbij hoe de koffie van de omringende boeren wordt geroosterd. Om nog niet te spreken over de voordelen van reizen met een privé-wagen. Denk aan de flexibiliteit en mogelijkheid om naar minder bereisde delen af te reizen. Of de mogelijkheid om een band te scheppen met de chauffeur om zo Nepal op een andere manier te leren kennen. Of je kan eens extra stoppen als één van de kinderen een beetje wagenziek is.
Neem een kijkje naar onze reizen voor een impressie van de mogelijkheden.
2. In Nepal zijn er enkel bergen
Het land is zeer divers en biedt zoveel mogelijkheden voor een onvergetelijke familiereis.
Denk aan een boeiende mix van cultuur, natuur, festivals en de bevolking. Een kleine opsomming aantonend dat Nepal zoveel meer is dan enkel het Himalaya gebergte. Hierover hieronder meer informatie.
Naast het Himalaya gebergte, telt het land nog zeven UNESCO Werelderfgoed locaties, Nepal is de ideale bestemming om cultuur te snuiven. Hieronder een opsomming van deze locaties. Met uitzondering van Lumbini zijn alle locaties tijdens een dagexcursie te bezoeken.
- Durbar Square: het Koningsplein en paleis in Kathmandu
- Bhaktapur: de tweede Koningsstad met haar pottenbakkers
- Boudhanath: de grootste stoepa van Azië
- Pashupatinath: het grote Hindoe-tempelcomplex met de sadhu’s en de rituele crematies langs de rivier
- Changu Narayan: de oudste tempel van Nepal
- Lumbini: een park ter ere van Boedha met meer dan 30 tempels
- Swayambunath: het tempelcomplex met de apen, vanwaar je zicht hebt op de hele stad
Het land heeft een handvol nationale parken waar zowel de natuur als de inheemse wilde dieren te bewonderen zijn. Opties zijn eindeloos. Safari’s per jeep, te voet of per kano, overnachten nabij de jungle en nog zoveel meer. Kijk gerust even naar onze reis in het Zuiden van Nepal voor inspiratie.
De Nepalese bevolking is wereldwijd gekend als een vriendelijk en ongelooflijk gastvrij volk. Zeker als je met kinderen reist, heb je fantastische ervaringen met de lokale bevolking! Een reis in Nepal biedt jullie als gezin een moment om stil te staan bij het leven. Samen absorberen jullie de echtheid van de Nepalese cultuur. Jaarlijks telt het land bovendien meer dan 1000 festivals, de een groter en kleurrijker dan de ander. Kortom, diversiteit in overvloed. Laat het ons zeker weten als je je reis wil combineren met een festival en we bekijken wat mogelijk is!
3. Nepal is niet geschikt voor een reis met kinderen
Allesbehalve. Zoals je hierboven reeds kon lezen, Nepal is zoveel meer dan enkel het Himalayagebergte. De mix van cultuur, natuur met daarbij een van de vriendelijkste bevolkingsgroepen ter wereld zorgt voor eindeloze mogelijkheden voor jong en oud. Hieronder enkele voorbeelden van activiteiten/bezienswaardigheden geschikt voor kinderen.
Apen spotten bij de Swayambhu tempel in Kathmandu
Een van de hoofdstad ’s toeristische trekpleisters. Door de vele apen rondom de Swayambhunath tempel staat het ook wel bekend als de ‘apen tempel’. Voor zowel Indiase als Nepalese Boeddhisten is dit de meest heilige plek. Je kan hier de monniken van het klooster gade slaan en je hebt er ook een prachtig uitzicht over de stad. Wandel je langs de achterzijde naar beneden, ga dan naar rechts en dan kom je in het mooie Amideva Buddha park. Hier blinken 3 grote in goud vergulde beelden van incarnaties van Boedha in de zon! Nadien kun je langs de gebedsmolens aan de voet van de heuvel opnieuw naar de voorkant wandelen.
Phewa, Rupa & Begnas meer
Deze meren liggen in de groene Pokhara vallei. Langs de meren kan er heerlijk gewandeld worden. Met een gehuurd bootje of kayak kun je heerlijk roeien en tijd op het water doorbrengen. Aan de oevers van het Phewa meer kun je ‘s avonds ook een Ayaarti ceremonie volgen, waar de Brahmanen met vuur ode brengen aan de Goden. Vanuit Pokhara zijn er verschillende leuke plekjes om te bezichtigen! Het Rupa en Begnas meer zijn daarentegen minder gekend en minder toeristisch. Deze zijn heerlijk als je wat rust wil inplannen!
In de jungles van Chitwan of Bardia National Park
Tijdens je verblijf nabij Chitwan of Bardia kun je verschillende activiteiten doen in en rond het park. Je trekt per jeep, in een bootje of te voet de jungle in. Uiteraard gaat er altijd een park ranger en een gids mee! Wist je dat Nepal één van de enige landen ter wereld is waar je te voet een safari in de jungle kan doen? Neushoorns, tijgers, luipaarden, beren, krokodillen zijn maar enkele van de vele wilde dieren die je onderweg kan spotten!
Interactie met de locals
Tijdens leuke workshops/activiteiten zoals koken of pottenbakken in, bijvoorbeeld Bhaktapur maken jullie kennis met het echte leven en de bevolking op een interactieve wijze. Of probeer je liever eens een stukje hout te kerven, maak je graag een kite of een klein gebedsmolentje… de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem zeker ook een overnachting bij particulieren op in je reis!
Een unieke familietrekking op maat
Als enige in Nepal, hebben wij een aantal trekkingen met een thema uitgewerkt. Deze trekkingen zijn nog boeiender voor je kids of tieners dan een gewone trekking omdat er enkele speelse elementen in opgenomen zijn, zoals een bijzondere speurtocht. Deze familietrekkingen zijn gemaakt langs een trails die wij uiterst geschikt vinden voor families! Dit is natuurlijk slechts een klein tipje van de sluier. We zijn gespecialiseerd in reizen voor families op maat, dus zoeken graag de meest geschikte activiteiten voor jullie uit!
4. In Nepal is het altijd koud
Een groot misverstand. De besneeuwde bergtoppen van het Himalaya gebergte staan ook bekend als ‘het dak van de wereld’. Het gebergte speelt een grote rol in het klimaat. De besneeuwde toppen betekenen niet dat het altijd koud is in Nepal. Zeker niet. Het land kent dezelfde seizoenen als Europa met hierop een aanvullend regenseizoen (moesson) in de zomer.
Nepal is het gehele jaar toegankelijk voor toerisme. Natuurlijk zijn er populaire en minder populaire periodes. Feiten. Onderstaand de gemiddelde minimum en maximum tempraturen gedurende het jaar. Gemiddeld altijd boven het vriespunt.
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Max. °C | 18 | 19 | 24 | 27 | 29 | 28 | 28 | 28 | 28 | 26 | 23 | 19 |
Min. °C | 1 | 3 | 7 | 11 | 19 | 19 | 19 | 19 | 18 | 13 | 7 | 2 |
Door de vele hoogte- en landschapsverschillen, verschilt de temperatuur in bepaalde delen van het land. Het Himalayagebergte zorgt voor een blokkade van de koude luchtaanvoer in de wintermaanden. Dit zorgt ervoor dat het in de winter vrij warm is in het zuiden. Wist je trouwens dat het onder andere in Kathmandu en in het zuiden van Nepal normaal niet vriest?
Nepal is geen zon, zee, strand bestemming. Er is trouwens geen zee in Nepal! Afhankelijk van de activiteit die jullie gaan doen, is een minder warme temperatuur soms meer geschikt! Op een warme zomerdag kan het zijn dat de dieren verkoeling zoeken in de schaduw, tijdens de safari zijn ze hierdoor lastiger te spotten. Bij een frissere temperatuur, geniet je des te meer van een actieve stadsexcursie.
- Het zuiden van Nepal : het lager gedeelte
(Sub)tropisch met hete en vochtige zomer tot 40 graden Celsius. Kent zachte en droge winters met een gemiddelde temperatuur van 10 tot 17 graden Celsius.
- Middengedeelte
De bergen en valleien kennen een gematigd klimaat. Hier maken de hete zomers plaats maken voor koele winters. In de zomer kan het oplopen tot 24 graden Celsius met een aangename avondtempratuur. ’s Winters is overdag gemiddeld 10 graden Celsius en koelt het in de avond flink af.
- Hooggebergte
In de bergen kan het zeer koud zijn met tempraturen boven de 4000 meter constant onder het vriespunt. Hier gaan jullie enkel heen als je een langere trekking op grotere hoogtes in je reis inplant.
Neem een kijkje naar onze blogpost ‘Beste reistijd voor Nepal’ waar je meer informatie vindt over de verschillende seizoenen in Nepal.
5. Nepal is gevaarlijk
Is Nepal wel veilig? Kunnen de kinderen mee op vakantie? Jammer genoeg is rondom Nepal een ‘onveilig’ imago ontstaan. Zonde. Allereerst, de aardbevingen in 2015. Een verschrikkelijk gebeurtenis dat was het zeker. Feit. Grote aardbevingen zijn ongebruikelijk en komen vaak maar eens in de 50 jaar voor. Ten tweede, aardbevingen, overstromingen, tornado’s en orkanen komen ook voor elders in de wereld.
Extreme criminaliteit in beperkt. Ook in de toeristische regio’s is straatcriminaliteit niet vaak voorkomend. Wel is het aan te raden om – zoals overal ter wereld – wel extra waakzaam in grote menigtes en in het openbaar vervoer. Laat je rugzakje nooit onbewaakt ergens rondslingeren. Het is daarentegen af te raden om in Kathmandu als vrouw s’ nachts nog alleen over straat te gaan.
De toeristen politie. Inderdaad, de overheid heeft een speciale politie-eenheid samengesteld om veiligheid en een prettig verblijf te waarborgen. Tijdens jullie verblijf kun je altijd bij de toeristen politie terecht voor advies of hulp.
Top 100 gevaarlijkste landen in 2020
- Egypte 28
- Filipijnen 30
- Verenigde Staten 36
- Thailand 47
- Nepal 87
- Griekenland 97
- Italië 123
- Spanje 130
- Nederland 145
(Gebaseerd op in totaal 23 factoren)
Zoals jullie in de bovenstaande lijst zien staat Nepal op nummer 87. Enkel tien plekken verwijderd van Griekenland. Ja. Jullie lezen het goed, Griekenland. Een bestemming die vele voor geen seconde associëren met onveiligheid. Eerder naar verwezen als een ‘mainstream’ bestemming, staat Thailand toch 40 plaatsen hoger op de lijst.
Vriendelijkheid. Een eigenschap die de Nepalese bevolking charmeert. Nepal bemachtigde de 4e plek als vriendelijkste land ter wereld.
Veiligheid staat voorop. Altijd. Met een Belgisch – Nepalees management, waarborgt Nepal Inside Out ook de westerse normen en waarden en begrijpen we het belang van veiligheid. Autozitjes voor de kids, getrainde werknemers, lokale kennis, kwaliteitsvolle connecties en nog zoveel meer.
Dus als antwoord op de bovenstaande vragen, ja. Nepal is veilig. De kinderen kunnen mee op vakantie en ze gaan het fantastisch vinden.
6. Niemand spreekt Engels
Fabel. Er wordt wel degelijk Engels gesproken in Nepal. Hierbij is er wel onderscheid in Engels zoals wij het kennen en het Nepalese Engels. De meeste Nepalezen spreken namelijk Engels met een sterk accent. Het is in het begin dus even wennen.
Wereldwijd is het gebruik van de Engels taal gestegen. Zo ook in Nepal. In totaal spreekt 35.8% van de bevolking Engels. Hiervan is het voor 20.000 inwoners de eerste en voor 876.720 de tweede taal. Daarnaast is Engels de voertaal in de privé-scholen. Interactie met de lokale jeugd en met leeftijdsgenootjes van de kids is om deze reden geen probleem. Nepalese kinderen vinden het superleuk om Engels te oefenen!
Het is natuurlijk ook leuk om zelf enkele woordjes Nepalees te leren voor je naar Nepal op reis gaat. De lokale bevolking apprecieert dit enorm en aanvaard je meteen als deel van de familie als je deze inspanning doet!
7. In de moesson is Nepal niet toegankelijk
Onjuist. Moesson, oftewel het regenseizoen. Dit betekent niet dat het de hele dag regent, vaak vallen er stevige buien later in de middag of in de vooravond. Ook wil dit niet zeggen dat het elke dag regent. In deze periode valt simpelweg de meeste regen.
Gedurende deze tijd van het jaar staat Nepal in bloei en is het lekker groen. Een trekking is zeker mogelijk, bijvoorbeeld op de goed begaanbare paden in de Annapurna-regio. Ook een rondreis is zeker doenbaar. Samen met het gezin genieten in Nepal kan het gehele jaar door. Deze periode is met name geschikt als jullie graag de rijke natuur, cultuur en vriendelijke bevolking ervaren. Tenslotte is het dan ook minder druk in Nepal, wat je reis toch ook heel wat authentieker maakt!
De families die met ons reisden in de moessonperiode waren unaniem: een onvergetelijke ervaring, en het feit dat je de bergen toch plots tussen de wolken ziet verschijnen maakt het net iets magischer.
Overboord dus met de vooroordelen over Nepal. Stel je open en ervaar diversiteit, authenticiteit en een reis die jullie als gezin dichterbij elkaar brengt dan ooit tevoren. Ervaar het echte Nepal zolang het nog kan.
Wil je graag meer waardevolle informatie over reizen met kinderen en tieners in Nepal, schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief!